Over Commercieel Nederland

Wat is vitaliteit? En wat kun jij als HR-medewerker nog meer betekenen voor je collega’s Iedereen is bekend met het fenomeen vitaliteit, maar wat is vitaliteit eigenlijk? Het lijkt natuurlijk vanzelfsprekend… gelukkige medewerkers. In dit blog nemen we jou mee in ons verhaal rondom vitaliteit.

Om van top tot teen in balans te zijn gebruiken wij in dit blog het Olympisch Vitaliteitsmodel. Elke ring beslaat een onderdeel van je lichaam met als doel de juiste balans te vinden. Als alle olympische ringen in balans zijn voelen wij ons op ons best. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar wat zeggen deze ringen ons?

Vitaliteit is gezond en gelukkig zijn van je hoofd tot je lijf en andersom. Vitaliteit wordt vaak in een adem genoemd met voldoende lichaamsbeweging. Beweging is een zeer belangrijk onderdeel van vitaliteit, maar alleen met bewegen redden wij het niet. We leggen je uit waarom de rest van ons model net zo belangrijk is.

Het Vitaliteitsmodel van Commercieel Nederland

Mind – weerbaarheid & bevlogenheid

De vitaliteitsfactor mind bestaat uit de balans tussen privé en zakelijk, tussen persoonlijke relaties, gezondheid, financiën en werk.

Iedereen wil gelukkig zijn en plezier hebben in het werk dat ze doen. Wij definiëren dit als werknemers die tevreden betrokken en bevlogen zijn. Als je de juiste mindset hebt voor de basis van je eigen geluk brengt dit je vitaliteit naar een hoger niveau.

Hoe vergroot je dan je commercieel succes? Door er met de juiste mind in te vliegen vergroot je je weerbaarheid en ben je minder gevoelig voor tegenslagen.

Talent – persoonlijkheid & zelfreflectie

Iedereen heeft talenten, het is alleen de kunst om erachter te komen welke dit zijn. Hoe kan jij het talent van werknemers laten excelleren? Jouw talent is iets waar je goed in bent, iets natuurlijks wat ten alle tijde jouw basis voor succes is.

Als je iets doet waar je goed in bent, ben je gelukkiger. En… gelukkige medewerkers zijn vitaler. Leer welke talenten medewerkers moeten inzetten om commercieel succes te vergroten.

Talent zegt iets over jouw persoonlijkheid en dat is de key tot succes & vitaliteit. Hierin speelt zelfreflectie een belangrijke rol, want diep van binnen weet iedereen waar zijn of haar talent ligt. Wil jij dit als HR-medewerker weten van je collega’s? Dit kan aan de hand van meerdere persoonlijkheidstesten of coaching trajecten.

Body – energie & fitheid

Wist je dat?

 1. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders van 20 jaar of ouder overgewicht heeft (gezondheidsenquête/leefstijlmonitor, 2020).
 2. Overgewicht zorgt voor 10% productiviteitsverlies.
 3. Als je regelmatig sport 5 tot 12 dagen minder verzuimd per jaar.

Vitale medewerkers zijn in staat het verschil te maken, want zonder energie geen output. Een fit lijf wordt gezien als de motor voor de rest van je lichaam.

Er zijn tal van mogelijkheden om onder werktijd je energie en fitheid op pijl te houden.                           Hier snel wat makkelijke tips: drink voldoende water, ga regelmatig staan of loop een rondje terwijl je belt. Verder kan de werkgever ook trainingen organiseren om op een leuke en efficiënte manier de vitaliteit te vergroten.

Heart – passie & bevlogenheid

Een team werkt als een ketting: iedereen heeft zijn eigen taak, maar is medeverantwoordelijk voor het eindresultaat. Als het hele team met dezelfde passie en bevlogenheid zijn taak vervuld, is het commercieel succes vergroot!

 • Passie is de sleutel tot succes
 • Bevlogenheid zorgt voor extra energie
 • Je hart is het kloppende centrum

Dit gevoel zit diep van binnen en draait om plezier, passie & bevlogenheid. Deze onderdelen zijn de sleutel tot succes voor een goede samenwerking en een hecht team.

Brain – expertise & verrijking

Steve Jobs zei ooit: ‘’Het heeft geen zin om slimme mensen aan te nemen en hen te vertellen wat ze moeten doen. Wij nemen slimme mensen aan om ons te vertellen wat we moeten doen.’’

Profiteer daarom van kennis in je team en probeer het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Ook kennis zorgt voor vitaliteit, als je je kennis op de juiste manier kunt inzetten geeft dit rust en voldoening. Zorg er dus voor dat je werknemers in hun kracht zet en verreik deze kennis door trainingen, coaching of workshops.

Je brein stuurt namelijk je hele lichaam aan en als je brein blij heeft dat positieve invloed op je lichaam. Mensen worden immers blij van leren, dat zit in ons DNA!

Onze tips?
 1. Ga bewegen
 2. Organiseer teamuitjes of bijeenkomsten
 3. Geef iedereen de kans op kennisontwikkeling
 4. Geef iedereen de kans om talenten maximaal te benutten
 5. Praat met je collega’s over privé en zakelijke onderwerpen

Dit bericht delen?

Over Commercieel Nederland

Samen met jou versterken wij commercieel succes als partner in Sales & Marketing. Op het gebied van Recruitment, Development & Interim

Volg ons via Social Media:

Over Commercieel Nederland

Samen met jou versterken wij commercieel succes als partner in Sales & Marketing. Op het gebied van Recruitment, Development & Interim

Volg ons via Social Media: